Detoks – prawdy i mity

Detoks – prawdy i mity

0
Oczyszczanie organizmu wiosną dla jednych wiąże się z nadzieją na lepszy wygląd, dla innych jest sposobem na poprawę zdrowia i samopoczucia. Bez względu na motywację, gdy za oknem pojawiają się pierwsze ciepłe promienie słońca, chcemy coś zmienić i często wybieramy nową dietę. Oczyszczanie organizmu, czy inaczej mówiąc detoks, to oczywiście wskazane zabiegi na wiosnę, ale warto się do nich dobrze przygotować, aby przyniosły zamierzony efekt. Co trzeba wiedzieć o detoksie?
Organizm sam domaga się detoksu – PRAWDA
Po czym poznać, że organizm domaga się oczyszczenia? Objawów jest sporo i zazwyczaj jednocześnie występuje przyjemniej kilka z nich. Warto zdecydować się na oczyszczanie, jeśli: odczuwasz ciągłe zmęczenie, źle śpisz; pojawiają się problemy z trawieniem; odczuwasz nudności, wzdęcia; cierpisz na zaparcia lub zaznacza się zespół jelita drażliwego; bolą cię mięśnie lub stawy; często „bez powodu” boli cię głowa; pocisz się w nocy; dokuczają ci alergie; zatrzymujesz wodę w organizmie; masz matową, suchą skórę, która czasami swędzi, pojawiają się wypryski lub wysypka; włosy są matowe lub szybko się przetłuszczają; masz opuchnięte, podkrążone oczy; pojawiły się zmiany cellulitowe; miewasz zmienne nastroje; odczuwasz przygnębienie, niepokój lub silny stres; często miewasz stany zapalne oczu.Oczyszczanie to świetny sposób na odchudzanie – MITDiety oczyszczające są coraz bardziej popularne, choć niestety osoby, które się na nie decydują, często robią to z niewłaściwych pobudek. Chodzi im przede wszystkim o to, by schudnąć. Z uwagi na to, że wartość energetyczna takich diet jest bardzo niska, gubią przy okazji kilka zbędnych kilogramów. Jednak podstawowym celem jest oczyszczenie organizmu, a niewielka utrata wagi jest tylko efektem ubocznym. Często zwykle rozczarowani – oczekują widocznych gołym okiem rezultatów w krótkim czasie, a tymczasem – tylko pocą się i odczuwają mdłości.

Detoks jest dla każdego – MIT

Warto wiedzieć, że diet oczyszczających nie powinny stosować kobiety w ciąży, chorzy na cukrzycę czy zaburzenia odżywiania. Osoby przyjmujące na stałe leki powinny przed oczyszczaniem skonsultować się z lekarzem. Krótkie kuracje oczyszczające, monodiety, czyli oczyszczanie tylko jednym produktem, oraz głodówki nie są rozwiązaniem dla wszystkich. Jednodniowe monodiety rzadko przyniosą efekty detoksykacji organizmu. Proces oczyszczania musi trochę trwać. Pamiętajmy też, że na nic się zda picie soku z cytryny czy kiszonej kapusty, jeśli w codziennym menu przeważać będą mięso, słodycze i tłuszcze nasycone.

Detoks można przeprowadzić w każdej chwili – MIT

Jak każde przedsięwzięcie, tak i oczyszczanie organizmu ma swoje zasady. Trzeba wiedzieć, kiedy je zacząć i jak zrealizować. Detoks najlepiej przeprowadzić wiosną albo latem. Oczyszczania nie należy jednak rozpoczynać w okresie zwiększonego wysiłku, czy to fizycznego, czy intelektualnego, gdyż wydalanie toksyn wiąże się osłabieniem organizmu. Niewskazane jest też prowadzenie detoksu w trakcie specjalistycznego leczenia lub zaraz po zakończonej infekcji, przeziębieniu, przebytej grypie czy zatruciu pokarmowym. Na tydzień przed kuracją należy ograniczyć kawę, alkohol i zmniejszyć spożywanie cukru. W czasie diety niewskazane jest spożywanie: mięsa, pszenicy, nabiału, alkoholu, kawy, soli, cukru.

Na detoks świetne są soki – PRAWDA

Najlepszym i najtańszym sposobem oczyszczania jest stosowanie wody z dodatkiem soku z cytryny. Codzienne wypijanie na czczo szklanki wody z cytryną pobudza metabolizm, więc szybciej pozbędziemy się toksyn. Napój ten również wspomaga odkwaszanie . Z kolei kiszona kapusta to bogate źródło witamin z grupy B i C. Sok z niej zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez. Działanie oczyszczające zawdzięcza bakteriom probiotycznym, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny. Picie soku przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom.

Stawiamy przede wszystkim na warzywa – PRAWDA

Najlepiej funkcjonujemy przy pH krwi o wartości 7,3. Które produkty warto więc włączyć do swojej diety, aby środowisko było bardziej zasadowe? W alkalizującej diecie nie powinno zabraknąć: warzyw korzeniowych (marchew, buraki, brukiew, chrzan), warzyw kapustnych (brokuły, kapusta, kalafior, brukselka), zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż, sałata, boćwina), czosnku (wspomaga odporność i oczyszczanie wątroby), papryki (silne właściwości przeciwbakteryjne) i cytryn (wspomagają oczyszczanie organizmu).

Detoks nie jest przyjemny – PRAWDA

Oczyszczanie organizmu nie jest procesem przyjemnym i trzeba się na to nastawić. W czasie kuracji, gdy zaczyna się detoksykacja, pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości: bóle i zawroty głowy, mdłości czy nawet bóle mięśni. Są one tym silniejsze, im więcej toksyn nagromadzonych jest w organizmie. Jeśli te dolegliwości nasilają się, a nie zmniejszają, należy oczyszczanie przerwać . Z detoksykacji należy wychodzić stopniowo. Po zakończeniu należy trzymać się zasad racjonalnego różnorodnego odżywiania się.

W detoksie pomogą modne roślinne wspomagacze – PRAWDA

Obecnie modne są naturalne „wspomagacze”, które wykazują właściwości oczyszczające. Aby przyniosły zamierzony skutek, muszą być jednak umiejętnie wkomponowane w całość diety. Do substancji skutecznie wspomagających detoks należą: jagody goi i zyskująca coraz większą sławę zielona kawa.

Zielona kawa działa energetyzująco, silnie przeciwutleniająco, co sprzyja efektywnemu oczyszczaniu organizmu. Głównym przeciwutleniaczem jest w niej kwas chlorogenowy. Zielona kawa przyspiesza przemianę materii i wspomaga pracę nerek, dzięki czemu jest sprzymierzeńcem oczyszczania organizmu. Jednak z uwagi na małą liczbą badań potwierdzających skuteczność działania tego napoju, nie należy przypisywać jej spektakularnego działania. Może wspomóc i odchudzanie, i oczyszczanie, jednak nie zastąpi racjonalnej diety odchudzającej oraz oczyszczania organizmu poprzedzonego odpowiednim przygotowaniem dietetycznym.

Owoce goi działają tonizująco na organizm. Stanowią bogate źródło aminokwasów, specyficznych związków wspomagających pracę układu odpornościowego oraz witamin C i E oraz z grupy B. Z uwagi na obecność w tych jagodach karotenoidów są skuteczne podczas odtruwania wątroby, nawet po zatruciach metalami ciężkimi. Dzienna dawka tych owoców to 15-30 g.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz